Avainsana-arkisto: Tuija Maija Laine

”Uni” 5. – 24.7.2016

Kesänäyttely teemana ”Uni” 5. – 24.7.2016

Avajaiset olivat sunnuntaina 3.7.


Pinnalla, 7.-26.7.2015

Pinnalla

Kesänäyttely Pinnalla Idun taidemakasiinissa Humppilassa 7.-26.7.2015.
Avoinna ti-pe, su klo 11-17. Näyttelyn pääsymaksu on 2 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

Avajaiset sunnuntaina 5.7. klo 18. Tervetuloa!

ITU ja Idolit, 3.-29.7.2012

Itu ja idolit

3. – 29.7.2012 ti – pe, su klo. 11 – 17, Taidemakasiini ITU, Perkiöntie 13, Humppila

Kesäisessä taidenäyttelyssä itulaisten innoittajina olivat taiteen historian mestarit.

Taiteilijat: Satu Karhumaa, Elina Kylämarkula, Ulla-Maija Kylämarkula, Tuija Maija Laine, Satu Lusa, Heikki Mäntymaa, Raija Nokkala, Pia Oja, Pirkko Siivonen, Niko Skorpio, Leena Suvanto, Outileena Uotila ja Reika Vesala


Idun Joulukalenterit

2011 Joulukalenteriin tästä
Lisätietoja kalenterin 2011 taiteilijoista tästä

2010 Joulukalenteriin

2009 Joulukalenteriin

2008 Joulukalenteriin

2007 Joulukalenteriin

Nyyttikestit, 3.-17.7.2011

Avoinna 3. – 17.7.2011 joka päivä klo 11 – 17, ilmainen sisäänpääsy

Taidetta ja designia Suomesta ja Itävallasta

Taiteilijat:

Schaufenster Freistadt, Itävalta: Andrea Fröhlich, Carin Fürst, Irmgard Rinösl ja Gerda Tulzer

ITU, Suomi: Elina Kylämarkula, Ulla-Maija Kylämarkula, Satu Karhumaa, Tuija Maija Laine, Satu Lusa, Raija Nokkala, Niko Skorpio, Eeva Maria Salo, Pirkko Siivonen, Outileena Uotila ja Eila Heikkilä


Lentoon! 20.6-30.7.2010

Taiteilijat inspiroituivat Humppilan lentokenttäsuunnitelmista ja tekivät lennokasta taidetta Idun taidemakasiiniin. Taide on ajatuksen lentoa, vapaana tavanomaisuuksien kahleista.


 

Taiteilijat: Satu Karhumaa, Elina Kylämarkula, Ulla-Maija Kylämarkula, Irja Juusela, Tuija Maija Laine, Vivian Majevski,Merja Markkula, Leena Miettinen, Heikki Mäntymaa, Raija Nokkala, Pirkko Siivonen, Niko Skorpio, Outileena Uotila ja Tuulikki Välimäki.

Joulukalenteri, 4.-6.12.2009

Taideyhdistys Itu ry:n Taidemakasiinin joulukalenteritapahtumassa oli jouluisia yllätyksiä vanhan viljamakasiinin kätköissä.

Kurkistusnäyttelyn taiteilijoita: Eeva Maria Salo, Pirkko Siivonen, Raija Nokkala, Tuija Maija Laine, Ulla-Maija Kylämarkula, Niko Skorpio, Satu Karhumaa, Elina Kylämarkula, Tiina Tuurna, Merja Markkula ja Eila Heikkilä.

Minä ja maisema, 28.6.-31.7.2009

Kantaaottavaa taidetta maiseman puolesta Taideyhdistys Idun viidennessä kesänäyttelyssä.


Mukana olivat: Riikka Jaakkola, Ulla-Maija Kylämarkula, Elina Kylämarkula, Tuija-Maija Laine, Tuula Launonen, Satu Lusa, Merja Markkula, Leena Miettinen, Leena Männistö, Raija Nokkala, Asta Ranttila, Eeva Maria Salo, Kerttu Salonen, Sirpa Sillanpää, Pirkko Siivonen, Maija Tuurna, Outileena Uotila ja Tarja Heikkilä.

Riikka Jaakkolan leipälajeja ovat musiikki ja opettaminen. Makasiiniin hän toi nähtäville keramiikkaa: lintuja ja pienen metsikön puita.

Myös Urpolan vanhan emännän Ulla-Maija Kylämarkulan teokset olivat keramiikkaa: mm. omakuva ”Kahven ryystäjä”.

Elina Kylämarkula tallensi installaatioonsa menneen maalaismaiseman tunnelmia: ”Maalaismaisema, työnteon ja lepohetkien maisema. Toisen ajan ja paikan maisema.”

Posliininmaalaajamestari Tuija-Maija Laine esitteli hehkuvia tauluja ja komeita vateja.

Tuula Launonen oli tehnyt olkitaulusarjan taitavana ja monipuolisena oljen käsittelijänä.

Graafinen suunnittelija Satu Lusa toi makasiinin seinille voimakkaissa väreissä ja tunnelmissa leiskuvan Luontoäidin kalenterin.

Merja Markkulan teemana oli Minähän olen vettä. Huomattava osa laajaa installaatiota olivat Kankaanjärven Kuolinpaidat. Biotaitelijana tunnettu Markkula halusi teoksellaan muistaa Kankaanjärveä, joka on Turun kaupungin vesihuolto-operaatioiden takia muuttunut mutakuopaksi. Ympäristömietteisiin on liitetty meitä jokaista koskeva hyvän elämän päättävän arvokkaan ja lempeän kuoleman toiveen.

Leena Miettisen valokuvat koristivat jo sisäänkäyntiä makasiiniin. Hän on kuvannut luonnon yksityiskohtia ja maisemia tarkalla näkemyksellä.

Kädentaitajien kujan yrittäjä Leena Männistö on myös tuonut näytille valokuvia.

Raija Nokkalan laareissa oli viehättävän humoristisia maalauksia ja esineinstallaatio Raijasta taiteen morsiamena. Yhdessä tauluista klovniperhe ihailee perheen pienimmän ensimmäistä temppua.

Asta Ranttilan tekstiilitaulussa oli laidunnusta raitamatolla.

Eeva Maria Salon tauluissa lähiluonnon pienet otukset olivat saaneet satuhahmot. Näätä on ”hulttiopoika, kaunis ja notkea, tulee milloin mielii, syö ja häipyy ennen aamua.” Pensaikon fasaaneista tai muista rapistelijoista Eeva Maria kertoo: ”Ne on taas maisemissa ja höyhenissä. Puskan veljekset”.

Keraamikko Kerttu Salonen harrastaa myös huovutusta. Huopaisissa ”seinätauluissa” ja suuressa keramiikkavadissa on vaikutteita Pohjois-Amerikan intiaanien kulttuurista.

Huovuttaja Sirpa Sillanpään laarissa oli huovutettujen vaatekappaleiden lisäksi värikäs naisellinen paperiveistos.

Akvarellisti Pirkko Siivosen elämässä tärkeitä ovat myös samojedinkoirat. Näytteillä oli akvarellisarja pojan ja koiran seikkailuista ja rakukeramiikkainen Jassu ja pehmoinen villatakki, jossa on enemmän valkoista koirankarvaa kuin lampaanvillaa.

Espanjassa asuvan ja taidetta tekevän Maija Tuurnan töissä on väriä, valoa ja aurinkoa.

Outileena Uotilan laarissa oli kauniita luontokuvia sekä hienoja ja kekseliäästi toteutettuja tekstiilitauluja.

Tarja Heikkilä on tehnyt kirjan ”Risuja ja rautalankaa” niitä oli käytetty myös hänen näyttelyteoksiinsa.

Avantgarden Garden, 10.7.-26.8.2007

18 TAITEILIJAA ja puutarha

Kiehtova ja monipuolinen näyttely on esillä Taidemakasiini ITU:ssa Humppilassa. Osana näyttelyä huopataiteilijoiden värikäs Huopavintti.

10.7.-26.8.2007
Aukioloajat: ti-pe sekä su 11:00-17:00, la ja ma suljettu.


Taideyhdistys ITU ry:n Avantgarden Garden-taidenäyttely tuo esiin 18 taiteilijan näkemyksen puutarhasta iloisella ja kiehtovalla tavalla. ”Avantgarde” sanana tarkoittaa ennennäkemätöntä, ja sitä näyttely tulee olemaan sen monien erilaisten ja erityylisten lahjakkaiden taiteilijoiden ansiosta.

Puutarha on siis ollut innoituksen lähteenä kaikille näyttelyn taiteilijoista, mutta tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että katsoja löytäisi toinen toisiaan muistuttavia töitä jokaisesta osastosta, päinvastoin; puutarha ja luonto saavat kaikki tuntemaan eri asioita ja näin odotettavissa on myös hyvin erilaisia ja mielenkiintoisia töitä. Taiteen lajit vaihtelevat naivismista realismiin. Tekniikoita on esillä monia mm. öljymaalauksia, grafiikkaa, tietokonegrafiikkaa, installaatioita, kangastauluja, posliininmaalausta ja valokuvia. Taiteilijoita ovat Raija Nokkala, Ulla Kaakinen, Eeva Maria Salo, Irja Juusela, Ella Inkeri, Hilkka Rutanen, Tuija Maija Laine, Elina Kylämarkula, Mari Metsämäki, Leena Miettinen, OutiLeena Uotila ja Pirkko Siivonen.

Avantgarden Garden -näyttelyn osana pääsee tutustumaan myös huovutustaiteen saloihin näyttelytilan yläkerrassa Huopavintissä. Huovasta on tehty monenlaista maisematauluista takkeihin. Esillä on Salme Paldanin, Sirpa Sillanpään, Päivi Kauniston, Asta Ranttilan ja Leena Miettisen hurmaavia töitä.

Avantgarden Garden-näyttely on esillä Taidemakasiini ITU:ssa Humppilassa. Kolmekerroksinen makasiini on rakennettu 1920-luvulla ja sijaitsee Urpolan Kartanon pihapiirissä; makasiini on alun perin toiminut viljamakasiinina. Näyttelytilaksi makasiini kunnostettiin Taide ITU:n toimesta, ja ensimmäinen näyttely järjestettiin vuonna 2005. Nyt on siis kyseessä yhdistyksen kolmas kesänäyttely omassa Taidemakasiinissa.

Upeaa hyväntuulista taidetta Taidemakasiini ITU:ssa voi ihailla yhteensä puolentoista kuukauden ajan, 10.7.-26.8.2007. Humppila sijaitsee Etelä-Suomen suurten kaupunkien risteyskohdassa, joten löytäminen kiehtovien taidekokemusten pariin on helppoa.

Alman akka 5 ja 6, 28.6. – 3.9.06

Taidenäyttely teemana aika
Avoinna 28.6. – 3.9.06
ti – pe, su 12 -18, la 12 – 14
Taidemakasiini, Perkiöntie, Humppila

Taideyhdistys ITU ry:n kokouksessa huomattiin, että moni jäsenistä on syntynyt vuonna 1956, siksi päätettiin kutsunäyttelystä saman ikäisille. Teema laajeni käsittämään aikaa yleensä, ja näytteillä on sekä nuorempien, että vanhempien taiteilijoiden töitä. Teokset kertovat ajan kulusta, elämästä, kiireestä, rauhallisuudesta, perinteistä ja uusista urista. Esittämisen keinoina ovat video- ja ääniteokset, maalaukset esittävästä naivismin kautta abstraktiin, grafiikka, valokuvakollaasit ja installaatiot. Kaikki näyttelyn taiteilijat ovat iästä riippumatta valmiita oppimaan uutta ja kokeilemaan. Monien töitä on ollut esillä näyttelyissä sekä Suomessa ja ulkomailla.

Taiteilijat: Helinä Hukkataival, Soile Iivonen, Ari Kovero, Elina Kylämarkula, Ulla-Maija Kylämarkula, Tuija Maija Laine, Leena Miettinen, Raija Nokkala, Seppo Pessinen, Tuire Punkki, EevaMaria Salo, Pirkko Siivonen, Maija Tuurna, Tiina Tuurna ja Reika Vesala.


Yläkerran installaatio

Elina Kylämarkula
Humppila
synt. 1956

Tilateos on tehty vanhoista lakanoista, kuten ennen kuivattiin lakanoita vintillä. Muodostuu valkoinen tila, johon voi pujahtaa omaan rauhaansa. Sieltä voi löytää kesän kukkia kuivamassa.

Elinalle tekstiili on läheinen materiaali, mutta myös piirtäminen ja maalaaminen ovat rakkaita. Taidemakasiini on Elinan kotitilan Urpolan pihapiirissä, vastapäätä Elinan kutomoa ja galleriaa.

Keskikerros

Raija Nokkala
Uusikaupunki
synt. 1956

Raija on tuonut makasiinin laariin elämänkerran kerrottuna naivistisilla tauluilla, kengillä ja synttärikakuilla. Toisessa tilassa on muuta ajankulkua, niin kiireistä kuin rauhallistakin.

Raija on reippaan ja iloisen poikkitaiteellinen; öljy- ja akryylimaalausten lisäksi hän tekee teatterityötä. Hänen töitään on ollut useana vuonna Iittalan naivistit –näyttelyssä.

Ari Kovero
Helsinki
synt. 1964

Näyttelyn teokset ovat voimakkaita öljyväritöitä, jotka on tehty lähinnä palettiveitsellä. Taivaallisen ilotulituksen kuviot ovat saaneet vaikutteita van Goghin auringonkukista ja joissain töissä tekijä tuntee sukulaisuutta Reidar Särestöniemen kanssa.

Pirkko Siivonen
Loimaa
synt. 1943

Näyttelyssä on kolme akvarellia. Niistä ”Silmätön ja kädetön” kuvaa surua, yhteytenä lapsuuden tapahtumiin on äidiltä 6-vuotiaana saatu nukke.

Pirkko innostuu herkästi, etsii uutta, mutta kokee esittävyyden haasteellisimmaksi. Hän tekee akvarelleja kerrosmaalauksen tapaan.

Leena Miettinen
Forssa
synt. 1954

Tiimalasiaihe toistuu tekstiilityössä ja painetuissa linoleumleikkauksissa.

Leena opettaa koulussa käsityötä ja kuvataidetta. Hän valokuvaa, tekee akvarelleja, monotypioita, töitä suomenlampaan villasta ja nyplättyjä koruja. Usein töissä on materiaalien uusiokäyttöä.

Maija Tuurna
Espanja, Andalusia
synt. 1958

Näyttelyssä on sarja töitä otsikolla: ”What color is happiness? – Brilliant color is a balm for the soul”, ”Minkä värinen on onni? – Loistava väri on balsamia sielulle”.

Taiteilija maalaa teoksensa käyttäen öljyväriä. Toisinaan hän yhdistää maalauksiinsa kollaasia, kuten kuviollista tapettia. Hän on koloristi. Värit ovat valovoimaisia ja puhtaita.

Seppo Pessinen
Somero
synt. 1955

Seppo Pessinen on kuvannut saaristomaisemia Houtskärissä ja Korppoossa. Teokset ovat digitaalisia kollaaseja 2 – 9 eri valokuvasta.

Seppo on ollut jo kolmenkymmenen vuoden ajan lehtikuvaaja mm. Forssan Lehdessä, mutta kollaasit ovat uusi aluevaltaus, ja ensimmäistä kertaa esillä tässä näyttelyssä.

Reika Vesala
Forssa

Reikan teoksessa ”Aika” on yhdistetty maalaus, narusommitelma ja liikkuvat viisarit.

Reika käyttää eri materiaaleja. Lähtökohtana monissa töissä on ollut spontaanius, intuitio ja elämyksellisyys. Työt ovat usein poikkitaiteellisia ja Reika tekee niitä mielellään ryhmässä. Japanilaissyntyisen Reika Vesalan omista töistä tunnetuimpia ovat narutyöt – rihmataide, joka kertoo ihmisten välisistä yhteyksistä ja lujuudesta, mutta myös takertumisesta.

Ulla-Maija Kylämarkula
Humppila
synt. 1929

Ulla-Maija on maalannut amarylliksen kukkien kehitystä melkein kuukauden ajan, lähes joka päivä. Näyttelyssä on myös keramiikkareliefejä mm. ”Kahven ryystäjä”.

Ulla-Maija piirtää ja maalaa vesiväreillä mielellään kukka-aiheita. Hänen työnsä kertovat usein tarinan. Hän on Urpolan vanha emäntä, jolle taiteen tekeminen on ollut aina tärkeää.

Eeva Maria Salo
Humppila

Aikalaatikossa kulkevat vanhat valokuvat ja aika-aiheiset tekstit, valikoimaa voi täydentää ja teoksen laatoista voi koostaa aina uusia sommitelmia.

Eeva Maria on valmistunut öljyvärimaalariksi, mutta on joutunut luopumaan tekniikasta. Hän käyttää vesiliukoisia värejä, kokeilee ja etsii erilaisia materiaaleja ja vaihtoehtoja mielialavaihtelujen mukaan. Hän opettaa Loimaan Ammatti-Instituutissa.

Tuija Maija Laine
Helsinki – Punkalaidun

Tuija Maijan työt kertovat posliininmaalauksen keinoin hänen elämänsä kahdesta tärkeästä ajankohdasta. Hän oli ennen kirjanpitäjä, mutta heitti tilikirjat taivaan tuuliin ja kuvasi tapahtuman tyylikkääseen lautaseen.(IRRALLAAN I ). Alkoi aika päätoimisena posliininmaalaajana ja maalauksen opettajana. Posliininmaalaajan ammattitutkinto oli jo aikaisemmin suoritettu. Puolison poismeno viritti saman tunnelman maljakkoon (IRRALLAAN II).

Tiina Tuurna
Tampere
synt. 1956

Tiinan ääniteos luo pienen pojan muotokuvan päivän aikana tallennetuista tuokiokuvista.

Tiina Tuurna on kuvataiteilija, jolle yhteiskunta on tärkeä. Tiina tekee performansseja, ympäristötaidetta ja yhteisötaidetta yhdistäen eri elementtejä toisiinsa sekä luontoon liittyen. Töissä vuorovaikutus on tärkeää. Työt ovat rauhallisia ja luonnolla on niissä tärkeä osa.

Videokellari

Tuire Punkki
Kuopio

Tuire Punkin kaksi videota ovat lyhyet mutta ytimekkäät dokumentit kahdesta maaseudun vahvasta naisesta ja heidän lehmistään. Haastatteluissa on kiteytty lehmien hoitoon liittyvät ilot ja surut.

Tuire työskentelee valokuvauksen ja videon parissa. Aiheena on usein arkielämä, josta nostetaan esiin kysymyksiä, tarinoita ja näkökulmia. Ihmisen olemuksen muuttuminen kiehtoo.

Soile Iivonen
Tampere

Soile Iivosen teoksessa on surrealistinen tunnelma, joka syntyy silmien hypnoottisesta liikkeestä. Video on koostettu seitsemän 12 – 80 –vuotiaan ihmisen silmien lähikuvista. Liike kuvaa elämän ja sukupolvien kiertoa.

Soilen teosten aiheena ovat löytöretket ympäröivään maailmaan, ihmiset ja luonnon monimuotoisuus. Tärkeää on saada aikaan vuorovaikutus teoksen ja sen katsojan välille. Ilmaisuvälineitä ovat valokuvaus, video, ympäristötaide, kuvanveisto ja metalligrafiikka sekä tekniikoiden yhdistely.

Helinä Hukkataival
Tampere
synt. 1941

Valkosävyisessä videoteoksessa ”Unelma” Helinä Hukkataival kysyy, kestääkö rakkaus, kun unelmat ja arki kohtaavat.

Helinä Hukkataival on monipuolinen: hän on maalannut ja valokuvannut, tehnyt installaatioita ja videoita sekä esittänyt performansseja. 1980-luvulta lähtien hän on esittänyt satakunta erilaista performanssia. Ne ovat usein muodoltaan hiottuja, seremonian kaltaisia tapahtumia. Hukkataipaleen taide on luonteeltaan mietiskelevää, syventyvää, hiljaista. Hukkataival sai valtion kuvataidepalkinnon vuonna 2004.